De compactcamera: compact en eenvoudig

compact camera

Waarom een compactcamera kopen?

Gevorderde amateurfotografen kijken misschien een beetje neer op de compactcamera. Een spiegelreflexcamera biedt je natuurlijk veel meer opties. Bovendien is het mogelijk om een ander objectief op een spiegelreflexcamera te plaatsen. Bij een compactcamera moet je tevreden zijn met de lens die gemonteerd zit in het toestel. Bovendien is de beeldsensor kleiner en is de kwaliteit van de automatische focussering wat minder. Waarom dan een compactcamera kopen? Omdat dit soort fototoestellen ook heel wat voordelen bezit. De meest voor de hand liggende voordelen zijn natuurlijk de compactheid en het lichte gewicht van het toestel. Je kunt een compactcamera zonder probleem in je handtas of zelfs in je broekzak meenemen, zonder dat je het merkt. Dat kan niet echt van een spiegelreflexcamera met een kanjer van een lens gezegd worden…

Handige en eenvoudige camera 

Er zijn nog meer redenen om een compactcamera aan te schaffen. De meeste mensen fotograferen alleen maar op vakantie of op verjaardagen, geboorten en andere speciale gelegenheden. Meestal wil men niet al te veel tijd verspillen met het instellen van sluitertijden, diafragmaopeningen en dergelijke. Een compactcamera moet je enkel maar aanzetten, richten op je onderwerp en afdrukken. Het toestel stelt automatisch de beste parameterwaarden in. De kwaliteit van de foto’s is met een modern toestel zeer behoorlijk. Natuurlijk heb je voor ‘special effects’ nog steeds een spiegelreflexcamera nodig, maar met een compactcamera kom je al een heel eind.

Een compactcamera heeft een beeldsensor met een kleiner formaat dan een spiegelreflexcamera. Dit hoeft echter geen nadeel te zijn. Een kleinere beeldsensor zorgt onrechtstreeks voor een grotere scherptediepte. Bij stilstaande onderwerpen die verder dan een paar meter van je camera verwijderd zijn, is hierdoor de kans op een onscherpe foto gering.

Wat betreft de prijs-kwaliteitsverhouding is de compactcamera zeker geen slechte keuze. Voor een relatief klein bedrag heb je reeds een uitstekende camera, waarmee je foto’s van uitmuntende kwaliteit kunt maken.

Moderne compactcamera’s

Zoals bij alle soorten fototoestellen, heeft ook de compactcamera de laatste tien jaar een enorme evolutie doorgemaakt. De resolutie van de beeldsensor wordt alsmaar groter, de kwaliteit van de lens steeds beter, de snelheid en geheugencapaciteit van de elektronica steeds groter. Als je meer wilt weten over de eigenschappen van de beste compactcamera’s van 2017, surf dan naar https://spadabble.com/beste-compact-camera-kopen. Op deze site vind je uitgebreide reviews van de modernste compactcamera’s op de markt.